La investigació del planeta Mart continua sent cabdal per a la NASA. (Font de la imatge: REUTERS)

Maria Giriberts: “La ciència sempre avança”

29 views

La professora de Física i Química de La Sínia ens parla de l’arribada a Mart del Perseverance

El passat dijous 18 de febrer va arribar el Perseverance a Mart, en una missió espacial històrica. És per això que hem volgut parlar amb una docent del centre, la Maria Giribets, que és professora de Física i Química. Volem saber la seva opinió sobre aquest tema.

Has sentit parlar sobre el Perseverance?

Sí, n’he sentit parlar. Recentment ha fet l’aterratge a Mart.

Què n’opines?

Crec que és molt interessant, ja que totes aquestes tecnologies que desenvolupen, i tots els fenòmens que aprenem sobre Mart i, en general, tot el que aprenem amb viatges fora de la Terra, després es pot aplicar en certes coses aquí.

Penses que trobaran alguna cosa ineressant?

Segur que sí.

I tu, com a professora de ciències, t’agradaria que els teus alumnes sapiguessin més sobre el Perseverance?

M’agradaria que els cridés l’atenció o s’interessin per aquestes coses, sí. Perquè és això, moltes de les investigacions que a vegades sembla que siguin molt llunyanes i que no ens afecten després poden ser aplicades aquí. Per exemple, pot ser molt interessant per a la nostra vida a la Terra saber en què ha anat canviant el planeta Mart al llarg del temps.

Alguna vegada has fet algun projecte relacionat amb el tema?

No, en el meu cas no he fet mai projectes així, perquè estan més vinculats a la franja de Biologia.

Però tu no fas una optativa d’Ecologia? En què consisteix?

Sí, la faig. Però perquè aquest any m’ha tocat. Consisteix en estudiar els diferents climes, els diferents ecosistemes que hi ha aquí a la Terra i com està afectant el canvi climàtic.

Penses que hi haurà vida a Mart?

No, està demostrat des de fa molt. El que realment sí que s’està buscant és vida bacteriana. És a dir, microorganismes. I es vol estudiar perquè ha desaparegut i què els ha portat a desaparèixer.

A Mart penses que no hi ha vida. Però, i a un altre planeta del sistema solar?

És molt difícil que es repliquin aquestes condicions. Potser aquí tal com les coneixem nosaltres no, però pot ser que hi hagi vida a un altre planeta. L’únic que és molt difícil que es donin unes condicions com les que es donen aquí a la Terra. La vida podria ser d’una forma diferent a com la coneixem aquí, la que nosaltres ens plantegem.

T’agradaria que enviessin el Perseverance a un altre planeta?

Bé, aquesta sonda ja no torna, morirà allà i ja no la recuperarem. El que sí que s’investiga i ja s’està fent són altres planetes a través dels telescopis.

I fora del sistema solar, penses que és possible trobar vida?

En el sistema solar segur que no n’hi ha. És molt petit. En altres sistemes i en altres galàxies pot ser que hi hagi vida, no com la que coneixem nosaltres, no a base de carboni, sinó altres formes molt diferents de vida.

Redactors juniors

close

El més recent