Alumnes fent l'entrevista.

Francesc Juzgado, alcalde de Parets: “L’experiència és no repetir allò que t’ha sortit malament”

El passat 11 de març alguns alumnes de 4t de La Sínia van anar a l’ajuntament de Parets a fer una entrevista a l’alcalde de Parets Francesc Juzgado

El passat divendres 11 de març, en Sergi Miró, la Paula Peralta, l’Òscar Castro, la Noa Regadera i en Guillem Gallardo van anar a fer-li una entrevista a l’alcalde de Parets del Vallès, Francesc Juzgado. Tant la professora Patrícia Ayllón com la periodista i editora de La Sínia Report, Berta Reventós, van ajudar els participants abans i durant l’entrevista. 

Els entrevistadors van voler preguntar coses que a tot jove de Parets li podrien interessar. Alguns dels temes tractats van ser les xarxes socials, l’ecologia i el media ambient, la salut mental i, per últim, com l’Ajuntament gestiona les propostes proposades pels joves del poble. En tots els temes l’alcalde va donar el seu punt de vista i va aportar dades interessants, com que el poble cada vegada s’està convertint en un lloc més ecològic i sostenible. En apartats com les xarxes socials es van tractar molts temes, des de com l’ajuntament utilitza aquesta eina fins a l’esclavitud que a algunes persones provoca la tecnologia, parlant del seu cas en particular. La salut mental va ser un dels moments estrella perquè l’alcalde es va obrir i va aclarir com es prenia les crítiques al ser una figura pública.

L’alcalde es va mostrar satisfet de la visita i va dir que li agraden molt aquesta mena d’entrevistes, sobretot fetes per joves: segons ell són una manera molt eficient de parlar amb una persona amb més experiència i també una manera molt útil d’aprendre coses noves. 

Quina opinió té vostè sobre les xarxes socials? 

Avui en dia les xarxes socials són imprescindibles: ja fa molt de temps que s’han convertit en un mitjà més. Una altra cosa és l’opinió que podem tenir sobre les xarxes socials i l’ús que se’n fa, però realment avui en dia, si no et mous amb xarxes socials, sembla que no existeixis. Per mi no és el millor mitjà de comunicació, jo crec que van néixer amb una voluntat, la de comunicar-nos i transmetre, però com que no hi ha controls ni filtres, penso que a vegades se’n fa un mal ús. 

Alguna vegada ha pensat a obrir-se al món de les xarxes socials per comunicar-se amb el poble? Les utilitza per dirigir-se al poble o informar d’algun esdeveniment?

Sí i no, nosaltres evidentment com Ajuntament sí que les fem servir , per tant, tenim la nostra pàgina i totes les activitats que fem les donem a conèixer a través d’aquesta. Això si fos així sempre seria perfecte, ja que és un mitjà de comunicació més, però després quan entrem als comentaris i opinions es converteixen en una altra cosa, perquè trobes molts trols i molts perfils falsos que van a atacar a qui sigui, no només a nosaltres com Ajuntament o a la meva persona, sinó a tothom. Jo em moc més amb Facebook, també a Instagram, però sobretot Facebook.

Parets té algun pla de digitalització?

Sí que tenim un pla de digitalització. Per exemple, a l’administració local, l’Ajuntament, ja fa molts anys que el paper ha desaparegut, que tot és digital, que totes les tramitacions que es fan són digitals. Tenim una aplicació que es diu Gestiona, i anem avançant cada dia en aquesta línia, jo moltes vegades a la una de la matinada estic responent correus electrònics o estic signant documents que s’han de firmar des del mòbil. 

Els dispositius mòbils ajuden a que tot sigui dinàmic i puguis fer gestions des de qualsevol lloc.

Sí, però això que has dit que és una facilitat es converteix en una esclavitud a vegades. Perquè poder-ho fer fora d’hores a casa teva, vol dir que ho pots fer i ho fas i llavors ja no controles els teus horaris. Però és veritat que dona moltes facilitats.

Considera que Parets del Vallès és un municipi sostenible?

Estem treballant perquè cada cop sigui una mica més sostenible. Estem posant moltes plaques solars als equipaments per subministrar-nos d’energia sostenible, tenim més plans com posar plaques al camp de futbol o al pavelló, ara en posarem al sostre de l’escola Pau Vila. Així que anem cap aquí, també estem tornant a replantar arbrat perquè alguns s’han eliminat. Un altre projecte que s’està desenvolupant és el del riu Tenes. En general estem treballant en aquesta línia, també amb la flota de cotxes que tenim: els estem intentant convertir a elèctrics. 

Hi ha algun tipus d’ajuda per la salut mental dels habitants del poble? Què opina vostè de la gestió d’aquesta?

Bé, és cert que cada vegada li estem donant a la salut mental la importància que es mereix. També és cert que arran de la covid, s’ha generat molta més necessitat d’atendre-la. Joves i adults en general, tots, realment, qui digui que no l’ha afectat el confinament, anar tot el dia amb la mascareta, guardar distàncies, s’equivoca, perquè ens està afectant a tots, a alguns més que a altres. Nosaltres atenem aquesta qüestió des de Drets Socials des de fa molt temps i també estem posant en marxa un programa que es diu Contacta, no sé si n’heu sentit a parlar. Es fa des de Cal Jardiner, va adreçat a joves dels 12-14 fins als 30 anys i és un programa on tenim gent especialitzada perquè cada una de les persones que vulgui, vagi allà, se l’atengui i se li donin consells i ajuda. Hi ha molta agressivitat, últimament, i això crec que és un efecte de la covid. Ara som molt més agressius, suportem menys, la gent s’enfronta i qualsevol perd els papers ràpidament. Intentem doncs donar sortides, tu vas allà, és una atenció personalitzada i, per tant, sí, estem a sobre d’aquest tema amb les mesures que podem des de l’administració local.

Com l’afecten les diferents opinions rebudes sobre la seva persona?

Home, a tots ens afecta. Si tenim una miqueta de cor, ens afecta. Jo, amb el meu càrrec, estic acostumat a escoltar de tot, però últimament escolto més sovint de tot que altres vegades. Intento que m’afecti el menys possible, però al final a tots ens afecta una miqueta, que et diguin no sé què o que et saltin o que t’aturin al carrer i se’t posin allà a escridassar-te… (això no m’ha passat però és possible!) Al final som persones i tots tenim els nostres sentiments, però a vegades toca posar una miqueta com una pantalla. Això no vol dir que no m’afecti, al contrari, però no pots deixar que t’impedeixi de seguir fent la feina. A més, som molt solidaris amb Ucraïna ara, per exemple, però amb el veí del costat no som solidaris. Amb aquest que potser ho necessita i el coneixem i veiem cada dia, amb aquests no som tan solidaris perquè ens tornem una mica més egoistes i pensem només amb nosaltres. Doncs això és el que fa també que t’afecti, però al final, jo sempre ho dic, va amb el meu càrrec haver d’escoltar. Jo, per vocació de servei a la població i als ciutadans, a vegades em miro al mirall i em dic “Francesc, ho has d’aguantar, t’hi has posat perquè tu vols, no perquè ningú t’ha posat una pistola perquè facis això”.

Creu que s’hauria de normalitzar el tema de la salut mental?

Jo crec que sí, però és el que us dic: a vegades no som conscients que necessitem anar al psicòleg. Necessitem algú amb qui poder-nos obrir i explicar, però això no agrada encara, a la societat no està ben vist, no s’explica, però hi ha molta gent, que va i utilitza els psicòlegs i que possiblement s’haurà d’acostumar com a altres societats en les quals anar al psicòleg és com anar al metge de capçalera aquí.

Quin és el canal que té l’Ajuntament per escoltar el jovent?

Tot i que avui estic envoltat de molts joves, als joves en general els agrada anar al seu aire, i que els adults no els controlin. Per tant, hem de posar mitjans, però premiem més la iniciativa. Nosaltres tenim a Cal Jardiner un grup que es diu Factoria d’Idees, és un fòrum de participació dels joves, per tant, de fer-nos arribar les seves propostes o neguits, que arriben a la regidoria de joventut per correu, xarxes socials o fins i tot telèfon. Enguany hem fet un pressupost participatiu pels joves. La setmana passada vam fer una factoria d’idees a Cal Jardiner i el que fem és això, recaptar opinions i propostes que ens transmeten, però com administració evidentment tenim algunes limitacions. Perquè hi ha una part que és l’oci, que ha de ser privat i nosaltres no en podem cobrir totes les necessitats. Encara que siguem 19.000 habitants, no deixem ser un poble. I ens hem de cobrir de l’oci de l’entorn –Granollers, Mataró…–. Intentem posar els canals de comunicació i a vegades hi ha propostes que són viables i les tirem endavant. Cal Jardiner és una proposta juvenil, i poder fer el casal, les pistes de skate, la pista de bàsquet o de futbol sala petit, ha sorgit de concursos participatius dels joves. Al final són ells els que saben el que volen i el que necessiten.

Què li semblen aquestes iniciatives, com l’entrevista d’avui? Creu que són bones pel jovent?

A mi em semblen perfectes, i jo penso que són molt bones iniciatives, ja no només que em vinguin a entrevistar a mi, sinó que ho feu amb altres persones o entitats. Jo crec que és una bona iniciativa que us serveix d’experiència, perquè l’experiència no us la donen, és veritat que no teniu una assignatura d’experiència. Només amb el temps i anar creixent, jo sempre he dit, que l’experiència és allò de no repetir el que t’ha sortit malament. A mi m’agraden aquestes iniciatives, jo és que soc molt actiu des que tenia els 14, 15 anys. Sempre havia estat involucrat en aquestes coses, uns dels primers que vam posar en marxa la Ràdio de Parets. Agafàvem canyes, les anàvem nugant per fer antenes per poder retransmetre i fèiem el que podíem. Jo estava involucrat en entitats juvenils també des de molt jove, per tant, tot això a mi m’encanta i crec que és bo, és profitós, d’aquí en traureu més o menys, però res de dolent: tot us ajudarà.