Entrevistem el Jordi Prat, tècnic de línia de llum al Sincrotró ALBA, l’accelerador de partícules a Cerdanyola del Vallès
Per: Alba Mata Cobos, Jan Figueroa Sacristan, Lucas Rodriguez Novella i Marc Gutiérrez Sanz
El passat dia 20 de maig, la classe de 4t A i els alumnes de Física i Química, van anar al Sincrotró ALBA, a Cerdanyola del Vallès. En aquesta sortida els van acompanyar la Patrícia Ayllón, com a editora de La Sínia Report, i l’Adrià Martorell, com a físic. Allà, el Jordi Prat, tècnic de les línies de llum, ens va explicar el funcionament de la instal·lació.

S’ha espatllat alguna vegada, el Sincrotró?
S’han espatllat moltes coses al Sincrotró, ja que és una màquina molt complexa. L’anell en si ha donat molts problemes que han fet que estigués aturat molt temps, hi ha hagut problemes de refrigeració, problemes elèctrics, problemes de tot tipus… bàsicament la nostra feina és resoldre problemes.
Des de quan treballes al Sincrotró?
Jo vaig entrar al 2015, vaig esta-hir cinc anys, després dos anys fora i una altra vegada vaig tornar.
Des de quant està en funcionament?
Ara se celebraren dos anys des del primer experiment i diria que uns dotze des que es van començar a fer les primeres proves.
Va costar molts diners de fer, el Sincrotró?
Doncs no tinc els números econòmics, però sí que són molts calers i en l’àmbit d’esforç sí que va ser difícil perquè potser estem parlant de quinze anys de preparació.
Quant temps va tardar a construir-se?
Doncs tampoc t’ho sé dir massa perquè jo soc tècnic de línia i la meva funció principalment és que els experiments es puguin fer, o sigui que a la part de construcció encara no hi arribo.
Què vas estudiar per ser tècnic de línies de llum?
Jo vaig començar fent Enginyeria, però després em vaig posar a treballar i de fet mentre ja treballava em vaig llicenciar en Sociologia.
Quina quantitat de joules gasta la màquina cada 24 hores?
Doncs aquest número no el tinc; no obstant això, et diria que és comparable a una ciutat d’uns 15.000 habitants.
Quants electrons xoquen cada segon, minut i hora?
No en tinc ni idea, això s’ha de preguntar a alguns d’acceleradors.
Ens podries dir quines propietats té la llum de sincrotró?
La gràcia de la llum del sincrotró és que és una radiació molt ampla en l’aspecte electromagnètic, estem constantment envoltants de radiació, aquesta radiació va des de la llum visible que és la que podem veure amb els nostres ulls fins a les ones del wifi o els senyals satèl·lit. La que aprofitem principalment aquí va des de l’infrarroig fins als raigs X, però la més important són els raigs X perquè és la que permet entrar dins la matèria i veure com s’estan fent les coses a dins.
Ens podries anomenar els experiments que actualment esteu investigant?
Actualment, jo com a tècnic em dedico a preparar equips perquè els científics facin l’experiment, i jo actualment estic preparant una línia i estic fent un sistema de mescla de gasos a alta pressió.
Sabries dir-nos com accelereu els electrons quasi a la velocitat de la llum?
Els electrons s’acceleren bàsicament en camps elèctrics, llavors el que s’ha de fer és sincronitzar els camps elèctrics amb el flux d’electrons que tens.
Heu d’anar renovant els electrons cada cert temps?
Sí.
Amb quina freqüència?
Constantment.
D’on treieu els electrons?
Els electrons s’emeten, qualsevol filament radiant, com les bombetes antigues que tenien un filament a dins. Allò estava constantment emetent electrons, i llavors aquí tenim com un filament l’únic una mica més bèstia.
Ens podries dir què és una línia de llum?
Una línia de llum són les línies que aprofiten aquesta radiació que dèiem. Cada línia està especialitzada a aprofitar d’una manera concreta un ram d’aquesta energia, llavors fan servir aquest raig per al final fer-nos arribar una mostra i estudiar què hi passa quan impacten els raigs X, pot ser per treure’n imatges, pot ser per treure senyals químics… hi ha moltes maneres d’aprofitar-la.
Amb quina finalitat feu aquests experiments?
Doncs generen coneixement, el que es tracta sobretot és caracterització de la matèria i validar propostes experimentals que han fet científics, que vénen aquí per veure si el que han estat treballant per molt temps funciona o no funciona.
Quines aplicacions tenen els experiments que estan fent al Sincrotró ALBA?
Les aplicacions es veuran d’aquí uns 30 o 20 anys potser, perquè per exemple jo estic en una línia on estem fent estructures 3D a nivell nano, que en el futur segurament permetrà que les memòries dels mòbils en lloc de ser planes siguin 3D, o que les bateries del mòbil et durin deu setmanes. Però el que estem fent aquí fins que no arribi una empresa que sigui capaç de compartir-lo com a producte comercial amb un preu raonable perquè la gent ho pugui comprar, doncs pot passar molt temps i molts potser mai arribaran al mercat.